Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa została sporządzona specjalnie dla osób, które cierpią na cukrzycę, jednak mogą ją wcielić w życie także osoby, którym nic nie dolega, ale chcą zapobiegać takim schorzeniom, jakie mogą się pojawić w przyszłości. Należy jednak najpierw udać się do swojego lekarza, wykonać niezbędne badania i sprawdzić, czy nic nam nie dolega, by nie ryzykować swoim zdrowiem. Dieta cukrzycowa jest bardzo trudna do wcielenia w życie. Dlatego należy mieć mnóstwo silnej woli i samozaparcia, które pozwoli nam na sprostanie wymaganiom, jakie się przed nami stawia.Pierwsza ważna zasada, na której opiera się ta dieta, to konieczność spożywania śniadania. Oczywiście nie musimy tego robić zaraz po przebudzeniu, ale należy to zrobić maksymalnie do dwóch godzin po wstaniu z łóżka. Podobnie jest z kolacją, którą należy spożyć przynajmniej dwie godziny przed planowanym snem. W ten sposób odpowiednio wyregulujemy nasze trawienie. Ważne jest także to, żeby codziennie dostarczać swojemu organizmowi podobną dawkę kalorii, należy tego dokładnie pilnować. Przygotowanie posiłków musi się jednak opierać o piramidę żywienia. Należy spożywać produkty z każdej grupy, nie eliminujemy zatem z naszej diety tłuszczów, węglowodanów czy cukrów. Trzeba tylko pilnować odpowiednich proporcji. Jeśli chodzi o białko, to najlepiej spożywać ryby i chude mięso zwierzęce. Można także zdecydować się na twaróg i rośliny strączkowe, które również są źródłem tego ważnego składnika. Jeśli z kolei chodzi o tłuszcze, to najlepiej decydować się na te roślinne, możemy także spożywać orzechy, które mogą stanowić pyszną przekąskę. Ziemniaki, buraki oraz kukurydzę należy spożywać bardzo rzadko, maksymalnie dwa razy w tygodniu. Jeśli z kolei chodzi o napoje, to wybieramy te bez cukru, najlepiej przygotować je samemu albo zdecydować się na picie niegazowanej wody mineralnej, która jest najzdrowsza i wpływa pozytywnie na naszą przemianę materii.Dieta cukrzycowa zaleca przede wszystkim spożywanie pięciu posiłków w ciągu dnia, ale są to mniejsze ilości, oprócz śniadania, obiadu i kolacji, należy także przygotować sobie drugie śniadanie oraz podwieczorek. Posiłki należy spożywać w 3-godzinnych odstępach, dzięki czemu nie będziemy odczuwać głodu. Trzeba także pilnować proporcji między poszczególnymi grupami produktów, węglowodanów powinno być ok. 60 proc., tłuszczów ok. 30 proc. i białka w granicach 10-15 proc.Produkty białkowe dopuszczalne w diecie cukrzycowej to twaróg, kefir, a także jogurt naturalny. Pieczywo należy wybierać wyłącznie razowe lub pełnoziarniste, w ten sposób nasze zdrowie na pewno na tym zyska. Ryż i makaron są jak najbardziej dopuszczalne, możemy także zdecydować się na grube kasze. Warzywa i owoce są jak najbardziej dopuszczalne, więc nie musimy się tego obawiać. Jeśli z kolei chodzi o mięso, jakie należy wybierać, to szczególnie należy się skupić na cielęcinie, wołowinie i indyku, a także rybach morskich.Pierwszy dzień diety możemy zacząć od zdrowego musli z mlekiem, a do tego możemy wypić szklankę kawy bez cukru. Musli można przygotować samemu z płatków ryżowych, ziaren zbóż oraz świeżych albo suszonych owoców. Zapewni nam to mnóstwo energii. Na drugie śniadanie można sobie przygotować kanapki z pełnoziarnistego chleba, wędliny, ogórka i pomidora. Na obiad idealna będzie pierś z kurczaka, do tego kasza oraz warzywna sałatka. Na podwieczorek idealną potrawą będą pyszne kanapki z twarogiem, ze szczypiorkiem oraz z pomidorem albo ogórkiem. Na kolację możemy sobie przygotować podobne kanapki.W ten sposób nasza dieta będzie zbilansowana i idealnie dopasowana do wymagań, jakie stawia przed nami nasz organizm. Ważne jest także, żeby osoby chore na cukrzycę, piły niegazowaną wodę mineralną. W ten sposób pokonujemy głód i dbamy o prawidłowe funkcjonowanie organizmu, co odczujemy już po kilku dniach, więc na pewno warto się postarać wytrzymać w założeniach, jakie postawiła przed nami dieta. Oprócz wody należy także pić soki owocowe i warzywne, w szczególności sok pomidorowy, który działa zbawiennie na funkcjonowanie naszego organizmu.

Related Post

Dieta na anemię Anemia jest poważną chorobą, która dosięga nie tylko osoby szczupłe, ale także te, które wydają nam się być dobrze odżywione, co wnioskujemy z ich wyglądu. Jej przyczyną jest niewłaściwe odżywianie się, dlatego, gdy pojawią się u nas takie problemy, ...
Dieta kapuściana i jej powtarzanie Dieta kapuściana daje tak wspaniałe efekty, że zapewne wiele osób marzy o tym, by ją powtórzyć. Oczywiście należy się do tego odpowiednio przygotować. Przy stosowaniu każdej diety należy pamiętać, że po jej odstawieniu nie można przejść do starych na...
Zrównoważone podejście do odchudzania Jeżeli przychodzi moment w naszym życiu, że decydujemy się na odchudzanie, powinniśmy przede wszystkim znaleźć specjalistę, który będzie chciał się podjąć tego wyzwania razem z nami. Zrównoważone podejście do odchudzania zapewni nam najbardziej opty...
Decyzja o rozpoczęciu diety Nie ma nigdy jasno określonego momentu, w którym należy zdecydować się konkretnie na stosowanie odchudzania. Zazwyczaj nie widzimy tych kilku zbędnych kilogramów, które zaczynają nam coraz liczniej przybywać. Najczęściej pierwszy szok i otrzeźwienie ...
Dieta kopenhaska w Polsce Dieta kopenhaska zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Nie jest tajemnicą, że przynosi ciekawe efekty. Jest to dieta odchudzająca, która pozwala na szybką utratę wagi. Oczywiście nie jest to lekkie i przyjemne, ale warto się w ten sposób poświę...
Źródła zdrowych tłuszczy w kuchni Jakie produkty są źródłem zdrowych tłuszczy ? Istnieje parę produktów, które są idealnym źródłem zdrowych tłuszczy w kuchni zarówno jeśli chodzi o smażenie jak i jedzenie ich bez obróbki termicznej. Zdecydowanie ryby są źródłem zdrowych tłuszczy ale...