Znaczenie grzybów

48Te same enzymy, które umożliwiają grzybom rozkład szczątków organicznych, pozwalają im skutecznie rozkładać drewno, tkaniny i produkty spożywcze. Grzyby powodują corocznie nieobliczalne straty magazynowanych produktów i materiałów budowlanych. Na przykład huby, rozkładające drewno, są przyczyną ogromnych strat zarówno w drzewostanach, jak i w składach drewna. Grzyby są znacznie groźniejsze dla roślin niż jakiekolwiek inne organizmy. Straty w rolnictwie spowodowane ich działaniem idą rocznie w miliony dolarów. Niektóre gatunki grzybów powodują także choroby człowieka i innych zwierząt. Mimo to, grzybom co nieco też zawdzięczamy: ludzie jedzą grzyby i hodują je w celu pozyskiwania różnych związków chemicznych. Zdolność drożdży do fermentacji cukru, np. glukozy, i produkcji alkoholu etylowego oraz dwutlenku węgla wykorzystujemy w produkcji wina, piwa i innych napojów, a także chleba. Wino powstaje wskutek drożdżowej fermentacji cukrów zawartych w owocach, a piwo – gdy drożdże fermentują słód uzyskiwany ze skrobi zgromadzonej w ziarnie. W produkcji chleba dwutlenek węgla, powstający w wyniku działania drożdży, pozostaje w cieście w postaci pęcherzyków, które sprawiają, że ciasto rośnie i staje się pulchne. Zarówno dwutlenek węgla, jak i alkohol wytwarzany przez drożdże ulatniają się w czasie pieczenia. Niepowtarzalny smak serów, takich jak Roąuefort, Brie czy Camembert, jest efektem działania grzybów z rodzaju Penicillium. Penicillium roąuefortii występuje w grotach w pobliżu francuskiej wioski Roąuefort. Zgodnie z prawem francuskim, tylko sery produkowane w tej okolicy mogą nosić tę nazwę. Zarówno w serze Roąuefort, jak i kilku innych widać niebiesko zabarwioną grzybnię.

Related Post

Charakterystyka grupy krwi A Dieta grup krwi wyróżnia nie tylko poszczególne grupy krwi i proponuje odpowiedni bardzo indywidualny jadłospis dla każdego, ale także wskazuje na zależność między posiadaną grupą krwi, a charakterem człowieka. W związku z tym warto zainteresować się...
Wartościowe posiłki szansą na piękny wygląd Kiedy odżywiamy się prawidłowo i nasza waga jest prawidłowa. Jednak nieregularne posiłki, szczególnie napychanie się wieczorami po całym dniu niejedzenia, bądź jedzenia w pośpiechu i byle czego, prowadzi do zmian wyglądu i otyłości. Tego już nikt ni...
Dieta mleczna Dieta mleczna nie jest przeznaczona dla każdej osoby. Przede wszystkim trzeba sprawdzić, czy nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych, ponieważ mleko jest źródłem dużej ilości białka zwierzęcego i nie każdy może sobie pozwolić na tego typu odchudzan...
Zdrowe odżywianie Wartościowa dieta, zbilansowane zdrowe i przede wszystkim regularne posiłki prowadzą do tego, że nasz organizm jest silny i zdrowy. Jeśli pragniemy skorzystać z diety, powinniśmy najpierw naprawdę porządnie to przemyśleć. Szczególnie dlatego, że die...
Dieta dla różnych grup krwi Jeśli interesują nas różne rodzaje diety, na pewno warto także zwrócić uwagę na te, które dobrane są odpowiednio do różnych grup krwi. Takie diety opierają się na założeniu, że każda krew ma konkretne pochodzenie. Przykładem może być grupa krwi B, kt...
Dieta na wrzody Wrzody żołądka to obecnie bardzo popularne schorzenie. Życie w stresie i w biegu powoduje nieregularne spożywanie posiłków, a poza tym nerwy wpływają negatywnie nie tylko na naszą psychikę, ale także na stan fizyczny naszego organizmu. Dlatego coraz ...