Znaczenie grzybów

48Te same enzymy, które umożliwiają grzybom rozkład szczątków organicznych, pozwalają im skutecznie rozkładać drewno, tkaniny i produkty spożywcze. Grzyby powodują corocznie nieobliczalne straty magazynowanych produktów i materiałów budowlanych. Na przykład huby, rozkładające drewno, są przyczyną ogromnych strat zarówno w drzewostanach, jak i w składach drewna. Grzyby są znacznie groźniejsze dla roślin niż jakiekolwiek inne organizmy. Straty w rolnictwie spowodowane ich działaniem idą rocznie w miliony dolarów. Niektóre gatunki grzybów powodują także choroby człowieka i innych zwierząt. Mimo to, grzybom co nieco też zawdzięczamy: ludzie jedzą grzyby i hodują je w celu pozyskiwania różnych związków chemicznych. Zdolność drożdży do fermentacji cukru, np. glukozy, i produkcji alkoholu etylowego oraz dwutlenku węgla wykorzystujemy w produkcji wina, piwa i innych napojów, a także chleba. Wino powstaje wskutek drożdżowej fermentacji cukrów zawartych w owocach, a piwo – gdy drożdże fermentują słód uzyskiwany ze skrobi zgromadzonej w ziarnie. W produkcji chleba dwutlenek węgla, powstający w wyniku działania drożdży, pozostaje w cieście w postaci pęcherzyków, które sprawiają, że ciasto rośnie i staje się pulchne. Zarówno dwutlenek węgla, jak i alkohol wytwarzany przez drożdże ulatniają się w czasie pieczenia. Niepowtarzalny smak serów, takich jak Roąuefort, Brie czy Camembert, jest efektem działania grzybów z rodzaju Penicillium. Penicillium roąuefortii występuje w grotach w pobliżu francuskiej wioski Roąuefort. Zgodnie z prawem francuskim, tylko sery produkowane w tej okolicy mogą nosić tę nazwę. Zarówno w serze Roąuefort, jak i kilku innych widać niebiesko zabarwioną grzybnię.

Related Post

Lakier do włosów Lakier do włosów jest to roztwór żywicy połączony z alkoholami oraz wodą, który ma na celu utrwalić fryzurę. Lakiery znajdują się w dwóch rodzajach pojemników, a mianowicie z pompką mechaniczną albo ze sprężonym gazem. Dzięki sprężonej konsystencji ...
Odpowiednia dieta Funkcjonowanie naszego organizmu zależy w dużym stopniu od tego, jak się odżywiamy. Dietetycy posiadają gruntowną wiedzę na temat wpływu składników naszego pożywienia na funkcje całego organizmu i potrafią zestawiać, aby ustalona dieta odpowiadała na...
Dieta proteinowa dla każdego Dieta proteinowa jest przeznaczona niemal dla każdej osoby, ale są oczywiście wyjątki, dlatego zanim zdecydujemy się na wprowadzenie jej do swojego życia, należy koniecznie zapoznać się z zasadami, jakie trzeba spełnić. Przede wszystkim dieta protein...
Dieta kopenhaska dla mężczyzn Wielką zaletą, jaką odznacza się dieta kopenhaska jest fakt, że może być ona równie dobrze stosowana przez kobiety, jak i przez mężczyzn. To wszystko sprawia, że można się zdecydować na wspólne odchudzanie się. Takie specjalne odżywianie się w parach...
Dieta dla 30-latków Trzydziestolatkowie zazwyczaj żyją w pośpiechu. Dlatego wynikiem ich niewłaściwego trybu życia jest otyłość i problemy z nadwagą. W związku z tym, że jemy fast foody, często podjadamy i spożywamy bardzo obfite kolacje, a swój dzień zaczynamy od kawy,...
Co to jest carbo? Wielu początkujących „siłaczy” trenujących na siłowniach zaczyna swoją przygoda z ćwiczeniami od zakupu różnego rodzaju odżywek. Dzieje się to zazwyczaj z myślą o tym, by przyrost tkanki mięśniowej był jak najszybszy. To te marzenia, by w jak najszy...