Źródła białka w kuchni

W jakich produktach znajdziemy najwięcej białka ?

Białko powinno być obecne w każdej diecie gdyż jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Głównym źródłem białka jest mięso takie jak drób, wołowina czy też wieprzowina, a także ryby i owoce morza takie jak krewetki, tuńczyk czy na przykład łosoś. Są to źródła białka, które powinniśmy najpierw poddać procesowi jakim jest gotowanie gdyż raczej ciężko byłoby nam jeść surowe mięso. Oczywiście istnieją osoby, których dieta wyklucza mięso na przykład wegetarianie na szczęście ich dieta również może być bogata w biało za sprawą tego, które możemy pozyskać z warzyw. Do tych, które zawierają najwięcej białka możemy zaliczyć soczewicę, groch i fasolę. Warzywa te możemy spożywać na surowo jak również poddawać je obróbce na przykład tworząc pyszne ciasto fasolowe, które jest idealnym źródłem białka dla osób nie jedzących mięsa. Białko możemy znaleźć również w produktach takich jak nabiał. Do tej grupy możemy zaliczyć sery twarogowe, żółte oraz przede wszystkim jajka, które są bardzo bogatym źródłem białka. Każda dieta powinna zawierać w swoim składzie przynajmniej jeden posiłek składający się po części lub w całości z jajek. Kolejne źródło białek, które nie pochodzi od zwierząt to orzechy takie jak na przykład migdały, pistacje czy też orzechy nerkowca. Większość z tych produktów możemy poddawać takim rodzajom obróbki termicznej jak gotowanie, smażenie czy prażenie więc wybór produktów bogatych w białko w kuchni jest tak duży, że każdy nawet najwybredniejszy smakosz znajdzie coś dla siebie.

Related Post

Dieta białkowa a alergia Alergia pokarmowa całkowicie wyklucza stosowania odchudzania metodą znaną jako dieta białkowa. Chociaż jest ona bardzo popularna, to w praktyce mogą ją wykorzystać wyłącznie osoby w pełni zdrowe. Alergia pokarmowa od razu skreśla nas ze stosowania ta...
Skuteczne diety Potoczne stwierdzenie „jesteś tym co jesz” wcale nie dalekie jest od prawdy. Ludzkie ciało jest zbudowane komórek potrzebujących do wzrostu składników odżywczych, których źródłem jest spożywany pokarm. Dlatego to, jak wyglądamy oraz jakie jest nasze ...
Dieta Dukana i dania z patelni Dieta Dukana jest stosunkowo rygorystyczna. Na pewno wiedzieć przy okazji dyskusji o owej diecie należy, że nie można za nic w świecie jeść tłustych mieś smażonych na patelni. To niestety nie jest wskazane, może w niektórych wypadkach wręcz zaprzepa...
Dieta proteinowa idealna w każdym wieku Wiek nie ma większego znaczenia, gdy w centrum naszego zainteresowania znajdzie się dieta proteinowa. Oczywiście wiadomo, że takie odchudzanie nie jest odpowiednie dla dzieci, które powinny spożywać produkty ze wszystkich grup w odpowiednich proporcj...
Tajemniczy nerwoból Nerwobóle są to ostre napady bólu wzdłuż jakiegoś nerwu lub jego rozgałęzienia. Przyczyna tych bólów leży w wszelkiego rodzaju zakażeniach, uciskach, w zaburzeniach przemiany materii i innych rzeczach, które wywołać mogą chorobę.Nerwoból to inaczej ...
Najzdrowsze dodatki do mięs Jak wybrać najzdrowsze dodatki do dań mięsnych ?   Zdrowy posiłek to nie tylko dobrze przygotowane mięso ale również dodatki takie jak ziemniaki, ryż, makarony czy warzywa. Warto wiedzieć jak dobrze przygotowywać dodatki by były równie dietetyc...